Radioactivity in Bananas : A Comparative Study of K40 Concentrations in Costa Rican and Ecuadorian Varieties Available in the Libyan Market

المؤلفون

  • Salem Ali Elfituri 1* , Yusef Beeri1 , Khadija Alajili Ali3 , Nafeesa ALqamati, Mehdi Bashir Tereesh1 1 Tajoura Nuclear Research Center TNRC Tajoura, Libya ، المؤلف

DOI:

https://doi.org/10.65405/.v10i37.515

الكلمات المفتاحية:

موز، البوتاسيوم،40- النشاط اإلشعاعي، مطياف جاما، السوق الليبي

الملخص

 د الموز مصد ًرا غنيًا بالبوتاسيوم، والذي يحتوي بشكل طبيعي على كميات ضئيلة من النظير المشع البوتاسيوم
تهدف هذه الدراسة إلى قياس مستويات النشاط اإلشعاعي للبوتاسيوم40- في عينات من الموز المستورد إلى السوق الليبي،
ُ والمصدر أسا ًسا من كوستاريكا واإلكوادور. تم جمع خمس عشرة عينة من الموز، عدّت العينات
أ للتحليل باستخدام تقنية
المجلد )10(، العدد )37(، )نوفمبر2025( ردمد: 3014-6266 :ISSN 3-1264
مطيافية غاما بواسطة كاشف الجرمانيوم عالي النقاوة (HPGe (لضمان دقة النتائج. تراوحت تراكيز النشاط اإلشعاعي
للبوتاسيوم40- ما بين 3.3±93.8 الى 10.2±276.9 بيكريل/كجم. وأظهرت النتائج أن متوسط التركيز في عينات الموز
الكوستاريكي )8.8±226.25 بيكريل/ كجم( كان أعلى منه في العينات األكوادورية (8.25±186.85 بيكريل/كجم(. بالرغم
من أن جميع القياسات تقع ضمن المستويات اآلمنة والمعايير الدولية، اال إن التباين الملحوظ في التر اكيز بين المصدرين
يشير الى تأثير عوامل جغرافية وزراعية عدة، مثل طبيعة التربة وأنماط استخدام األسمدة الغنية بالبوتاسي وم. تؤكد هذه
الدراسة على أهمية تعزيز رصد النشاط اإلشعاعي في المنتجات الغذائية، خاصة في المناطق التي تفتقر إلى بيانات إشعاعية
كافية. كما تسلط الضوء على الحاجة إلى إجراء مزيد من األبحاث حول العوامل المؤثرة في امتصاص النويذات المشعة في
المحاصيل الزراعية وتأثيراتها المحتملة على الصحة العامة على المدى الطويل

التنزيلات

تنزيل البيانات ليس متاحًا بعد.

المراجع

Abojassim, A. A., Hady, H. N., & Mohammed, Z. B. (2016). Natural

radioactivity levels in some vegetables and fruits commonly used in Najaf

Governorate, Iraq. Journal of bioenergy and food science, 3(3), 113-123.

https://doi.org/10.18067/jbfs.v3i3.108

Aurore, G., Parfait, B., & Fahrasmane, L. (2009). Bananas, raw materials for

making processed food products. Trends in food science &

technology, 20(2), 78-91. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2008.10.003

Bagán, H., Serra, J., Tent, J., Tarancón, A., & Garcia, J. F. (2019). Active

teaching strategies for introducing radioanalytical techniques in analytical

chemistry master degree: 40 K determination in Bananas. Journal of

Radioanalytical and Nuclear Chemistry, 322, 1905-1914.

https://doi.org/10.1007/s10967-019-06784-3

Cousins, C., Miller, D. L., Bernardi, G., Rehani, M. M., Schofield, P., Vañó, E.,

... & Sim, K. H. (2011). International commission on radiological

protection. ICRP publication, 120, 1-125.

https://www.icrp.org/docs/P111(Special%20Free%20Release).pdf

Dos Santos, N. R., Domingues, A. M., de Souza, I. S., Orejuela, C. O. P., da

Silva, A. X., de Souza, E. M., & Lima, I. C. B. (2025). Study of the

reduction in the time of counting in spectrometric analysis using HPGe

detector for samples of fresh organic foods. Applied Radiation and Isotopes,

111744. https://doi.org/10.1016/j.apradiso.2025.111744

FAOSTAT (2014). Statistical Database of the Food and Agriculture

Organization of the United Nations. http://faostat.fao.org/.

Hernandez, F., Hernandez-Armas, J., Catalan, A., Fernandez-Aldecoa, J. C., &

Landeras, M. I. (2004). Activity concentrations and mean annual effective

dose of foodstuffs on the island of Tenerife, Spain. Radiation Protection

Dosimetry, 111(2), 205-210. https://doi.org/10.1093/rpd/nch335

Jang, J. G. (2014). Investigation and analysis of actual state of safety

management for radiation in the natural environment. Seoul, Korea, Korean

Industrial Hygiene Association.

Priharti, W., & Samat, S. B. (2016). Radiological risk assessment from the

intake of vegetables and Fruits in Malaysia. Malaysian Journal of Analytical

Sciences, 20(6), 1247-1253. http://dx.doi.org/10.17576/mjas-2016-2006-03

Serra Ventura, J. (2019). Determination of the radioactive potassium content in

bananas. https://hdl.handle.net/2445/138019

Shafaei, M. A., Saion, E., Wood, K., Halimah, M. K., Rezaee, K., & Mehdipure,

L. A. (2010). Evolution of 40 K in fruit collected in Malaysia by the

determination of total potassium using neutron activation analysis. Journal

المجلد )10(، العدد )37(، )نوفمبر2025( ردمد: 3014-6266 :ISSN 3-1271

of radioanalytical and nuclear chemistry, 284, 659-662.

https://link.springer.com/article/10.1007/s10967-010-0537-1

Shanthi, G., Maniyan, C. G., Raj, G. A. G., & Kumaran, J. T. T. (2009).

Radioactivity in food crops from high-background radiation area in

southwest India. Current science, 1331-1335.

https://www.jstor.org/stable/24109727

Sowole, O., & Olaniyi, O. E. (2018). Assessment of radioactivity concentrations

and effective of radionuclides in selected fruits from major markets at Ijebu–

Ode in Ogun State, Southwest of Nigeria. Journal of Applied Sciences and

Environmental Management, 22(1), 95-98.

https://doi.org/10.4314/jasem.v22i1.17

Tchokossa, P., Olomo, J. B., Balogun, F. A., & Adesanmi, C. A. (2013).

Assessment of radioactivity contents of food in the oil and gas producing

areas in Delta State, Nigeria. International journal of science and

technology, 3(4), 245-250. http://www.ejournalofsciences.org/

United Nations. Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation.

(2011). Sources and effects of ionizing radiation: United Nations Scientific

Committee on the Effects of Atomic Radiation: UNSCEAR 2008 report to

the General Assembly, with scientific annexes (Vol. 2). UN.

التنزيلات

منشور

2025-11-25

كيفية الاقتباس

Radioactivity in Bananas : A Comparative Study of K40 Concentrations in Costa Rican and Ecuadorian Varieties Available in the Libyan Market. (2025). مجلة العلوم الشاملة, 10(37), 1263-1271. https://doi.org/10.65405/.v10i37.515