Radioactivity in Bananas : A Comparative Study of K40 Concentrations in Costa Rican and Ecuadorian Varieties Available in the Libyan Market
DOI:
https://doi.org/10.65405/.v10i37.515الكلمات المفتاحية:
موز، البوتاسيوم،40- النشاط اإلشعاعي، مطياف جاما، السوق الليبيالملخص
د الموز مصد ًرا غنيًا بالبوتاسيوم، والذي يحتوي بشكل طبيعي على كميات ضئيلة من النظير المشع البوتاسيوم
تهدف هذه الدراسة إلى قياس مستويات النشاط اإلشعاعي للبوتاسيوم40- في عينات من الموز المستورد إلى السوق الليبي،
ُ والمصدر أسا ًسا من كوستاريكا واإلكوادور. تم جمع خمس عشرة عينة من الموز، عدّت العينات
أ للتحليل باستخدام تقنية
المجلد )10(، العدد )37(، )نوفمبر2025( ردمد: 3014-6266 :ISSN 3-1264
مطيافية غاما بواسطة كاشف الجرمانيوم عالي النقاوة (HPGe (لضمان دقة النتائج. تراوحت تراكيز النشاط اإلشعاعي
للبوتاسيوم40- ما بين 3.3±93.8 الى 10.2±276.9 بيكريل/كجم. وأظهرت النتائج أن متوسط التركيز في عينات الموز
الكوستاريكي )8.8±226.25 بيكريل/ كجم( كان أعلى منه في العينات األكوادورية (8.25±186.85 بيكريل/كجم(. بالرغم
من أن جميع القياسات تقع ضمن المستويات اآلمنة والمعايير الدولية، اال إن التباين الملحوظ في التر اكيز بين المصدرين
يشير الى تأثير عوامل جغرافية وزراعية عدة، مثل طبيعة التربة وأنماط استخدام األسمدة الغنية بالبوتاسي وم. تؤكد هذه
الدراسة على أهمية تعزيز رصد النشاط اإلشعاعي في المنتجات الغذائية، خاصة في المناطق التي تفتقر إلى بيانات إشعاعية
كافية. كما تسلط الضوء على الحاجة إلى إجراء مزيد من األبحاث حول العوامل المؤثرة في امتصاص النويذات المشعة في
المحاصيل الزراعية وتأثيراتها المحتملة على الصحة العامة على المدى الطويل
التنزيلات
المراجع
Abojassim, A. A., Hady, H. N., & Mohammed, Z. B. (2016). Natural
radioactivity levels in some vegetables and fruits commonly used in Najaf
Governorate, Iraq. Journal of bioenergy and food science, 3(3), 113-123.
https://doi.org/10.18067/jbfs.v3i3.108
Aurore, G., Parfait, B., & Fahrasmane, L. (2009). Bananas, raw materials for
making processed food products. Trends in food science &
technology, 20(2), 78-91. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2008.10.003
Bagán, H., Serra, J., Tent, J., Tarancón, A., & Garcia, J. F. (2019). Active
teaching strategies for introducing radioanalytical techniques in analytical
chemistry master degree: 40 K determination in Bananas. Journal of
Radioanalytical and Nuclear Chemistry, 322, 1905-1914.
https://doi.org/10.1007/s10967-019-06784-3
Cousins, C., Miller, D. L., Bernardi, G., Rehani, M. M., Schofield, P., Vañó, E.,
... & Sim, K. H. (2011). International commission on radiological
protection. ICRP publication, 120, 1-125.
https://www.icrp.org/docs/P111(Special%20Free%20Release).pdf
Dos Santos, N. R., Domingues, A. M., de Souza, I. S., Orejuela, C. O. P., da
Silva, A. X., de Souza, E. M., & Lima, I. C. B. (2025). Study of the
reduction in the time of counting in spectrometric analysis using HPGe
detector for samples of fresh organic foods. Applied Radiation and Isotopes,
111744. https://doi.org/10.1016/j.apradiso.2025.111744
FAOSTAT (2014). Statistical Database of the Food and Agriculture
Organization of the United Nations. http://faostat.fao.org/.
Hernandez, F., Hernandez-Armas, J., Catalan, A., Fernandez-Aldecoa, J. C., &
Landeras, M. I. (2004). Activity concentrations and mean annual effective
dose of foodstuffs on the island of Tenerife, Spain. Radiation Protection
Dosimetry, 111(2), 205-210. https://doi.org/10.1093/rpd/nch335
Jang, J. G. (2014). Investigation and analysis of actual state of safety
management for radiation in the natural environment. Seoul, Korea, Korean
Industrial Hygiene Association.
Priharti, W., & Samat, S. B. (2016). Radiological risk assessment from the
intake of vegetables and Fruits in Malaysia. Malaysian Journal of Analytical
Sciences, 20(6), 1247-1253. http://dx.doi.org/10.17576/mjas-2016-2006-03
Serra Ventura, J. (2019). Determination of the radioactive potassium content in
bananas. https://hdl.handle.net/2445/138019
Shafaei, M. A., Saion, E., Wood, K., Halimah, M. K., Rezaee, K., & Mehdipure,
L. A. (2010). Evolution of 40 K in fruit collected in Malaysia by the
determination of total potassium using neutron activation analysis. Journal
المجلد )10(، العدد )37(، )نوفمبر2025( ردمد: 3014-6266 :ISSN 3-1271
of radioanalytical and nuclear chemistry, 284, 659-662.
https://link.springer.com/article/10.1007/s10967-010-0537-1
Shanthi, G., Maniyan, C. G., Raj, G. A. G., & Kumaran, J. T. T. (2009).
Radioactivity in food crops from high-background radiation area in
southwest India. Current science, 1331-1335.
https://www.jstor.org/stable/24109727
Sowole, O., & Olaniyi, O. E. (2018). Assessment of radioactivity concentrations
and effective of radionuclides in selected fruits from major markets at Ijebu–
Ode in Ogun State, Southwest of Nigeria. Journal of Applied Sciences and
Environmental Management, 22(1), 95-98.
https://doi.org/10.4314/jasem.v22i1.17
Tchokossa, P., Olomo, J. B., Balogun, F. A., & Adesanmi, C. A. (2013).
Assessment of radioactivity contents of food in the oil and gas producing
areas in Delta State, Nigeria. International journal of science and
technology, 3(4), 245-250. http://www.ejournalofsciences.org/
United Nations. Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation.
(2011). Sources and effects of ionizing radiation: United Nations Scientific
Committee on the Effects of Atomic Radiation: UNSCEAR 2008 report to
the General Assembly, with scientific annexes (Vol. 2). UN.
التنزيلات
منشور
إصدار
القسم
الرخصة

هذا العمل مرخص بموجب Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.








